Psychologische interventies en wandeltherapie (februari 2021)
17 februari 2021
Hierbij presenteren wij u de nieuwsbrief van Het Blikveld – Specialist in Arbeidspsychologisch Advies. Wij houden u graag op de hoogte van recente ontwikkelingen binnen ons werkveld en onze organisatie.
Uitgelicht: (online) psychologische interventies en wandeltherapie
Online therapie (videobellen) blijkt veel voordelen te hebben. Claudi Bockting, hoogleraar klinische psychologie heeft de effectiviteit van e-therapie wereldwijd onderzocht. Mensen lijken het prettiger te vinden; de drempel om hulp te zoeken ligt lager, het is flexibeler, mensen hebben geen reistijd en het is makkelijk te plannen naast het werk. Er blijven ook altijd mensen voor wie face-to-face contact prettiger of nodig is.
In een tijd waarin mensen veel binnen zitten en de mogelijkheden om te ontspannen beperkter zijn, wordt ook de natuur weer ‘herontdekt’. In de weekenden stromen de natuurgebieden vol met wandelaars. Wandelen door het groen levert diverse gezondheidsvoordelen op: het geeft meer vrolijkheid, meer energie, meer creativiteit in het denken en een sterker probleemoplossend vermogen. Wetenschappelijke studies hebben daarnaast aangetoond dat wandelen door een groene omgeving stressklachten vermindert, piekergedachten vermindert en de aandachtscapaciteit verbetert. Het geeft ruimte voor reflectie en inzicht.
Deze voordelen komen goed van pas bij wandeltherapie. Omdat je elkaar niet hoeft aan te kijken en het minder statisch is, spreken mensen makkelijker en vrijer over lastige onderwerpen en hun emoties. Tegelijk praten en bewegen zorgt ervoor dat de samenwerking tussen verschillende delen in het brein toeneemt. Dit zorgt ervoor dat je beter kunt denken en je emoties beter kunt verwerken en loslaten. In de natuur worden de zintuigen (zien, horen en ruiken) geprikkeld en dit helpt om het bewustzijn en de aandacht te vergroten. Dat is helpend bij het opdoen van inzichten en het bedenken van oplossingen. Al wandelend ben je zowel lichamelijk als mentaal in beweging (bron: Natuur en gezonde leefstijl. De wetenschappelijke onderbouwing van de relatie tussen natuur en gezondheid).
Het Blikveld biedt beide mogelijkheden van psychologische interventies die zijn gebaseerd op onder meer Acceptance and Commitment Therapy, Cognitieve Gedragstherapie, EMDR, Ontspanningstechnieken of Mindfullness. Voorbeelden van klachten die door ons behandeld kunnen worden zijn (werkgerelateerde) stress, angst, overspannenheid, burnout, depressieve klachten, mentale vermoeidheid of twijfels over persoonlijke behoeften in werk. en kunnen zowel plaatsvinden in onze praktijk, middels een videogesprek of – afhankelijk van de locatie - wandelend door de natuur.
Door ons totaalpakket van dienstverlening op het gebied van arbeidsgerelateerde vraagstukken zijn wij bovendien in staat om in te spelen op onderliggende oorzaken van psychische klachten. Zo blijkt vaker dat er sprake is van een mismatch tussen persoonlijkheidseigenschappen en functie-eisen. Ook kan dieperliggende problematiek middels vragenlijstonderzoek of neuropsychologisch onderzoek in kaart gebracht worden. Kortom: wij bieden maatwerk.
Waarom zou u kiezen voor Het Blikveld? Wij onderscheiden ons van andere aanbieders door:
- Ruime expertise in arbeidsgerelateerde problematiek;
- Focus op snelle werkhervatting en voorkomen van verzuim;
- Direct een afspraak na aanmelding (geen wachttijd);
- Korte communicatielijnen;
- Mogelijkheid tot rapportage of driegesprek, met inachtneming van de privacy van de medewerkers en beroepsethische regels van onze beroepsvereniging.
Benieuwd wat Het Blikveld voor u kan betekenen in het kader van psychische problematiek, werkstress en (preventief) verzuim? Neem een kijkje op www.hetblikveld.nl of neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.
Online module Autisme en werk in samenwerking met Werkmans Mobiliteit
Samen met WerkmansMobiliteit bieden wij de online module Autisme en werk. Tijdens deze module staat de stoornis in het autismespectrum centraal. De arbeidspsycholoog en re-integratiedeskundige brengen hun expertise over de volgende onderwerpen:
- Hoe herken je autisme? Wat zijn de kernsymptomen
- Wat zijn beperkingen en waar liggen juist talenten?
- Wat zijn de nieuwste inzichten en ontwikkelingen?
- Wat zijn passende behandelmogelijkheden?
- Wat betekent autisme voor de inzet in werk?
- Welke praktische begeleiding op de werkvloer is wenselijk?
Een ervaringsdeskundige zal ingaan op zijn ervaringen op het gebied van een ASS en werk en zal vanuit eigen ervaring praktische handvatten geven voor de begeleiding van mensen met (vermoedens van) een ASS. Kennisoverdracht, interactieve discussies en oefeningen wisselen elkaar af. Ook is er ruimte voor de inbreng van casuïstiek en kennisdeling met vakgenoten.
Datum: tweede kwartaal 2021
Vorm: Online
Accreditatie is toegekend door AbSg (4 punten) en NVvA (2 punten).
Ben je geïnteresseerd in deze module, stuur dan een mailtje naar info@hetblikveld.nl. De data worden binnenkort bekend gemaakt en we stellen je daarvan op de hoogte.
Copyright © 2021 Het Blikveld